Met het nieuwe educatieve Suske en Wiske album De Beestige Brug en de informatiecampagne Wegen en Natuur vestigt de overheid de aandacht op het belang van natuurverbindingen voor dieren, maar ook voor de veiligheid van weggebruikers. Door de vele wegen zijn groene gebieden 'versnipperd' geraakt. Verschillende overheden en organisaties spannen zich in om die groene snippers met elkaar te verbinden om zo dieren de kans te geven zich veilig te verplaatsen.
De educatieve pagina's achteraan het stripverhaal geven uitleg en voorbeelden van ingrepen die dieren een veilige oversteekplaats bieden en tonen ook hoe de lezer zelf zijn steentje kan bijdragen.
De titel De Beestige Brug verwijst naar een ecoduct of natuurbrug, het meest opvallende voorbeeld van een ontsnipperende maatregel. Afrastering van de weg leidt de dieren naar het ecoduct en draagt ook bij tot de verkeersveiligheid. Want overstekende dieren zijn niet alleen voor de dieren zelf gevaarlijk. Het risico op een aanrijding met ernstige gevolgen voor de automobilist is immers zeer groot.
Ecoducten en kleinere natuurverbindingen
In Vlaanderen zijn er vier ecoducten. Het ecoduct De Warande in Oud-Heverlee (N25), het ecoduct Kikbeek in Opgrimbie (E314), het ecoduct De Munt in Loenhout (E19) en het ecoduct Kempengrens in Mol-Postel (E34). Het is niet altijd nodig om een volledig nieuwe constructie te bouwen, soms wordt een bestaande ongebruikte brug omgevormd tot natuurbrug door het wegdek (deels) te vervangen door aarde. Het ecoveloduct in Zutendaal over de E314 is hier een mooi voorbeeld van. Op deze natuurbrug is er naast de strook voor dieren ook een afgescheiden strook voorzien voor fietsers, wandelaars of ruiters.
Er zijn ook heel wat kleinere ingrepen mogelijk om dieren veilig de weg te laten oversteken, zoals ecotunnels, paddentunnels en eekhoornbruggen. Kleine landschapselementen zoals hagen, bomenrijen en struiken vormen de natuurverbindingen in het landschap, waarlangs dieren zich makkelijker kunnen verplaatsen.
Zelfs op nog kleinere schaal zijn er heel wat mogelijkheden om natuur te ontsnipperen. De educatieve pagina's in de strip en de website www.beestigebrug.be tonen hoe de eigen tuin via een diervriendelijke inrichting onderdeel kan zijn van een groen netwerk.
Educatieve campagne
Het departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) nam het initiatief om samen met Studio Vandersteen een educatieve strip te maken over het belang van natuurverbindingen in Vlaanderen. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de provincie Antwerpen en het Regionaal Landschap De Voorkempen participeren. De strip wordt verspreid via allerlei acties en evenementen. Alle info en aankondiging van activiteiten op www.beestigebrug.be
Campagne Wegen en Natuur
Naast de nieuwe Suske en Wiske strip lanceert het Agentschap Wegen en Verkeer samen met het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie en het Agentschap Natuur en Bos vandaag de website www.wegenennatuur.be. Die website geeft een overzicht van grote en kleine maatregelen die de Vlaamse overheid neemt om de versnippering veroorzaakt door onze wegen, tegen te gaan. Naast algemene info over ontsnippering en een uitgebreid overzicht van alle mogelijke maatregelen, kan je ook per dier opzoeken van welke maatregelen ze gebruik maken.